Een recept uit de Russische keuken, genoemd naar de rijke en machtige familie Stroganov uit de 19de eeuw.
In 1861 verscheen dit recept voor het eerst in een Russisch kookboek.

Denk je aan Rusland dan ook aan Wodka. Kleine flesjes hiervan zijn verkrijgbaar bij de slijter.
Heerlijk voor de herfst – en winterdagen . De alcohol verdampt voor het grootse deel tijdens het koken ,dus jonge kinderen kunnen wel mee eten.

Een variant op dit recept : gebruik  kipfiletstukjes of runderreepjes naturel, dan in 30 min. klaar .
Met kalfsvlees is stooftijd 1 uur.

Berlijn 001

Recept voor 4 personen:

  • Snijd 600 gr. rib\runderlappen in kleine stukjes en dep het droog met keukenpapier, bestrooi met zout en peper.
  • Verhit 50 gr. boter (roomboter of margarine zonder conserveermiddel van natuurwinkel) in braadpan.
  • Bak het vlees 3.min. bruinig en haal het uit de pan.
  • Fruit 1 ui en 2 teentjes knoflook 2 min. en voeg 250 gr. ( biologische) champignons toe in plakjes.
    Ook 1 prei in ringen en 2 rode paprika in blokjes.
  • Het vlees erbij scheppen en voeg 2 eetl. paprikapoeder toe.
  • Voeg heet water toe totdat het vlees net onder staat en kruimel een bouillontablet  (Zonnatura of biologische) erdoor.

Berlijn 006

  • Stoof dit geheel in 2 uur gaar.
  • Voeg na 1:45 uur 3 eetl. wodka toe. Laat het nog even meekoken. Proef even of er nog evt wat zout bij moet.
  • Neem pan van het vuur en voeg 125 ml. creme fraiche  en 2 eetl. (platte)  peterselie toe en vers gemalen zwarte peper.

Rijst of stokbrood  smaakt hier lekker bij met (ijsberg) sla.Berlijn 008

Dit recept bevat geen:
Kunstmatige smaakversterkers
Conserveermiddel
Gluten
Suiker

Advertenties