Mijn man Jaap en ik zijn terug van de vakantie , het Noord-Oosten van Frankrijk hebben we bekeken en geproefd samen met zus Lilian en zwager Henk.We hebben een retro caravannetje ( Otten ) en deze keer 6 campings in een kleine 3 weken bezocht.

IMG_4823
Hier staat hij zonder luifel, moet nog opgebouwd worden.

1-ste bestemming: Camping les boucles de la Moselle in Liverdun ( Lorraine strek)

De eerste camping was bij Nancy , daar stonden Henk en Lilian al een paar dagen toen wij daar arriveerden . De volgende dag zijn we verder getrokken omdat het er rumoeriger werd ( een hele  Roma familie streek neer naast de camping op een parkeerterrein) en  aangezien we van rustiek kamperen houden , leek ons dat het beste , ondanks dat deze camping niet verkeerd was en aan de Moezel lag.

De ingrediënten voor de Madeleines
De Madeleine bakvorm

Toen we  vertrokken daar nog snel de beroemde “madeleines ” gekocht  Dit is klein  traditioneel biscuitgebak  met vaak wat amandelmeel en citroen erin. Deze traditionele cakes  komen uit Liverdun. We hadden in de speciaalzaak in het dorpje heerlijk verse cakes verwacht maar vertrokken met verpakte madeleines met chocolade en maribelles, die qua smaak , vooral versheid wat tegenvielen.We hadden een vers gebakken cakeje verwacht , ach ja…

2e bestemming: Camping Hautoreille in Bannes ( rand Ardennen/ Bourgondië) 

In deze streek  hebben we  deze siroop met mirabeles geproefd , echt een pruimenstreek en ze zijn dan ook overal in verwerkt.Zwager Henk heeft deze fles helemaal zelf leeggedronken  ( klein laagje in zijn waterfles en deed niet anders dan ervan genieten 🙂 ) Zoals jullie wellicht gemerkt hebben ben ik niet zo’n fan van toegevoegde ( geraffineerde) suikers en kan hier dus ook niet over meepraten.
In  Langres ( prachtige vestingstad overigens) dit kaasje met de streekwijn mee genomen. Prachtig ziet de kaas eruit, de smaak ervan vonden we niet heel erg top maar leuk om geproefd te hebben.

_DSC0136

 

Zelf eet ik ook geen toetjes na het eten maar als ik zoiets als dit citroentaartje zie liggen kan ik er echt niet van afblijven. Gesmuld!

IMG_4734.JPG

Een potje “canard” paté ( eend) mag  niet ontbreken bij de lunch en heerlijk op een baguette. Dan proef je weer dat je in Frankrijk bent.

IMG_4738

3e bestemming: Camping L’Hermitage de Chevigny in Montsauche-les-Settons

In de middle of nowhere  aan een groot meer kampeerden we heerlijk rustig ( met uitzicht over het meer)  en onder de bomen kon je de schaduw opzoeken als dat nodig was. Voor de  boodschappen was het mega ver rijden maar daar hebben we wel heerlijk  gegeten . Bbq-en en allerlei streekproducten gegeten.

IMG_4745

We zijn naar een avondmarkt gegaan en daar waren we werkelijk de enige toeristen, ja echt geweldig om zo tussen de Franse bevolking te zijn. We mochten proeven van de wijnen en het sap en we hebben hier wat van ingeslagen. De honing en kwark konden we ook niet laten staan….. De Fransen zaten allemaal gezellig met elkaar te eten, wat een feest!

_DSC0140_DSC0141

IMG_4739
Onze mannen wilden best even proeven 🙂

IMG_4874.JPG

 

Het groen en orange servies is van ons, hoort allemaal bij caravan. Origineel Mepal uit de jaren ’70. Henk en Lilian hebben gezellige moderne kleuren .

_DSC0277

4e bestemming: Camping Moulin de Collonge in Saint-Boil (Bourgondië) 

Dit is een fantastische wijnstreek, wat hebben we hier veel moois gezien.
De wekelijkse markt bezoeken is een van mijn favoriete bezigheden. We kochten een vers jong geitenkaasje , verse paté, heerlijk hard kaasje en echt lekkere kleine olijven met pit.Tomaatjes en vers brood horen hier uiteraard ook bij!

Al spreken de Fransen marktlui vaak geen engels, we kwamen er prima uit en verlieten de markt met tassen vol verse producten.

_DSC0326.JPG
Markt in Buxy

 

_DSC0344
Paté de Champagne
_DSC0347
Verse geitenkaas en Tomme de Savoie en wat brie

Tomme de Savoie is een halfharde kaas gemaakt in de Savoie door gespecialiseerde kaasmakers. Voor deze kaas wordt gebruikgemaakt van rauwe koemelk. De kaas is te herkennen aan zijn grijze korst en is van binnen zeer lichtgeel.

IMG_4767.JPG
Geitenkaas

_DSC0341

Vaak zijn we door de wijnstreken gereden naar naar Midden/ Westen  of Zuiden van Frankrijk maar deze keer hebben we er heerlijk doorheen gelopen en gereden  Het was wel een flink warme dag , maar de  wandeltocht door de wijngaarden van Montagny was een succes.

Opvallend hoe rustig het daar was, soms zag je een wijnboer zijn druiven bekijken, maar dat was ook het enige.

Prachtig die Franse huizen en dorpjes, dat is al leuk om te zien.

_DSC0354

_DSC0350

_DSC0370

De druiven moeten nog wel wat groeien voor ze geoogst worden. In het wijnhuis  mochten we proeven van allerlei soorten witte wijn en hebben wat flessen gekocht.

_DSC0383_DSC0381

 

IMG_1982
Deze witte wijn drinken we een keer op een bijzonder moment om er extra van te genieten !

Taizé is een internationale Christelijk Oecumenische kloostergemeenschap die haar oorsprong vond in het dorpje Taizé.


Dit dorp  was niet ver onze camping en hebben daar de mooi onderhouden huizen , kerkje etc bekeken, dienst meegemaakt en gepicknickt .Gewoon alles meenemen dus en water  en grapefruitsap drinken .

_DSC0302
picknicken naast de auto op parkeerplaats Taizé.

5e bestemming : Camping Villey le Sec in Villey-le -Sec ( Ardennen) 

Het verblijf hier stond vooral in het teken van de geboorte van onze kleindochter Liva ( 1000 km ervoor gereden naar huis maar dat was het waard 🙂 .Vandaar dat we daar weinig culinairs gedaan hebben .

Wel de kathedraal in Toul in de avond bekken, nou echt prachtig.  Omdat het een passantencamping was,  geen schaduwplaats hadden  en het erg warm was gingen we al snel de volgende camping zoeken wat dichter bij huis. Met zwembad was de vereiste  dit keer.

Nancy is overigens de moeite waard , prachtige stad ! We zochten de verkoeling in de imponerende kathedralen en uiteraard op een terras met bier en cappuccino.

6e bestemmimg: Camping Chenefleur in Tintgny ( België, Ardennen)

Ja hoor , een camping met zwembad gevonden, daardoor wel wat drukker maar we hebben ook daar ons kunnen vermaken en nog de boeken uitgelezen en rustig aan gedaan.

De omgeving was niet spectaculair maar ook leuk om het “gewone” België eens te zien.
Op de markt in Arlon hebben we heerlijke gedroogde worsten gekocht. Deze met noten is erg lekker bij de rode wijn.
De Belgische markt lijkt wat op de Hollandse markt en maar ook zie je daar Franse invloeden. Weer een lekker glas pils of koude tonic op een gezellig terrasje gedronken en  hebben ondertussen bekeken hoe de markt werd afgebroken, reuze interessant  vonden de mannen.

IMG_4830

IMG_4856

Op  Henk zijn verjaardag hebben we een pruimentaartje gekocht , hij is gek op de “mirabeles” .  “s Avonds heerlijk gegeten in een Italiaans restaurant 20 km verderop. Dichterbij was er niet zoveel bijzonders maar het was zeker de moeite waard.  Vers gebakken pizza’s ,  nagerecht en espresso er achteraan . Dit alles met een heerlijke fles Tempranillo ( Spaanse wijn) erbij , zo was het een echt feestje!

Mirabeles
DSC_0448 (2)
De feesttaart

Op de laatste avond samen de vakantie geëvalueerd  ( Lilian had op de “bonte avond” nog wat quizvragen met allerlei vakantiespullen , echt grappig) .
Na deze heerlijke ontspannen vakantie is het ook weer goed om naar huis te gaan .

Weet je wat ik als eerste kocht in Nederland……….bio.runderriblap met Hollandse bloemkool en gekookte bio. aardappelen ( zie weekmenu 34 ) .Ja , dat was heel lang geleden en de temperatuur was een stuk lager dan we gewend waren dus het was heel passend 🙂

 

 

Advertenties